نسخه آزمایشی

زندگی طلبگی در قرن یازدهم

بخش‌هایی از زندگی‌نامۀ خودنوشت سید نعمت الله جزائری (5) در راه اصفهان سرما چنان شدت کرد که نزدیک بود هلاک شویم. شکر خدا به سلامت به اصفهان رسیدیم و به مدرسه‌ای وارد شدیم که چهار حجره بیشتر نداشت. چون می‌خوابیدیم و یکی می‌خواست به قضای حاجت…

قاعدۀ تسامح در ادلۀ سنن مجوز پذیرفتن گزارش‌های غیرمعتبر تاریخی است؟

گاهی برخی این قاعده را دلیلی می‌دانند برای اینکه پژوهشگر بتواند به هر نوع گزارشی از گزارش‌های تاریخی استناد کند. بنا بر مفاد قاعدۀ یادشده، که صحت آن به‌درستی توسط پاره‌ای از پژوهشگران زیر سؤال رفته است (مصباح الاصول، 1: 369)، افراد در عمل…

بیست و هشتم رجب؛ روز خروج امام حسین (ع) از مدینه به سمت مکه

غروب روز بیست و هشتم رجب ولید مردانی را به سوی امام حسین (ع) فرستاد. امام حسین (ع) فرمود: تا صبح صبر کنید تا شما و ما فکر کنیم. آنها نیز آن شب از او دست کشیدند و به او اصرار نکردند. امام حسین دو روز مانده به پایان ماه رجب سال 60ق با…

دعوت پیامبر از آغاز آشکار بوده است

در بیشتر کتاب‌های تاریخ اسلام شیعه و سنی دو عنوان «دعوت پنهانی» و «دعوت علنی» به چشم می‌خورد. دیدگاه مشهور مورخان تاریخ اسلام درباره روش دعوت پیامبر چنین است که ایشان پس از بعثت مأمور به دعوت همگان نبود و از این رو تا سه سال دل‌های آمادۀ…

سرمایۀ حضرت خدیجه از کجا بود؟ آیا پیامبر (ص) اجیر حضرت خدیجه (س) بود؟

استاد یوسفی غروی: حضرت خدیجه پیش از پیامبر (ص) دو بار ازدواج کرده بود و اصل ثروت ایشان از مال همین دو شوهر بود که با تدابیر و مدیریت درست حضرت خدیجه این مال بیشتر و بیشتر شد تا جایی که گفته‌اند ایشان ثروتمندترین زن قریش بود. حضرت خدیجه…

زندگی طلبگی در قرن یازدهم

بخش‌هایی از زندگی‌نامۀ خودنوشت سید نعمت الله جزائری (4) باری نه سال در شیراز بودم و جز خدا کسی نمی‌داند که چقدر سختی و گرسنگی کشیدم. یادم می‌آید که دو روز چهارشنبه و پنجشنبه بود که هیچ چیز جز آب نخورده بودم. چون شب جمعه رسید دیدم دنیا دورم…

انتشار مقاله “تاریخ‌نگاری و آخرت‌گرایی؛ درنگی در سودمندی تاریخ بر اساس متون تاریخی…

فصل‌نامه حیات معنوی وابسته به مؤسسه فرهنگی دین‌پژوهی بُشری که خود را "نشریه‌ای نو برای ترویج زیست اخلاقی، عقلانیِ بهتر و حیات معنوی برتر" تعریف کرده است، هفدهمین شماره (پاییز ۱۴۰۲) خود را به مناسبات اخلاق و تاریخ ویژه ساخته است. این شماره…

احتیاط در تعابیر به ظاهر تشریفاتی

میرزای شیرازی می‌خواست به ناصرالدین شاه نامه‌ای بنویسد. آقا سید عبدالمجید متن نامه را تهیه می‌کند تا میرزا امضا کند. وقتی میرزا نامه را مطالعه می‌کند، تأمل می‌کند. دوباره مطالعه و تأمل می‌کند و خلاصه طول می‌کشد. آقا سید عبدالمجید از میرزا…

زندگی طلبگی در قرن یازدهم

بخش‌هایی از زندگی‌نامۀ خودنوشت سید نعمت الله جزائری (3) طلاب در گرمای تابستان شب‌ها به بام مدرسه می‌رفتند ولی من درِ حجره را می‌بستم و شروع به مطالعه و تحشیه و تصحیح می‌نمودم تا مؤذن نزدیک صبح مناجات می‌کرد و من صورتم را بر روی کتاب…

نسبت‌هایی نادرست به عقیله بنی‌هاشم

مصیبت‌ها و رنج‌های حضرت #زینب علیهاسلام بخصوص در حادثه کربلا عظیم است. در عین حال برخی گزارش‌ها با جایگاه این بانوی کم‌نظیر که او را عقیله خوانده‌اند، سازگار نیست. از این جمله مطالبی است که در کتب متأخر ذکر شده و امروزه نیز مکرر بیان…